Köprü Diş Tedavisi

Sabit Protez Nedir?
Köprü, kron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin kesilmesi (küçültülmesi) ile laboratuarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Dişlerin ağizda görünen kisimlarinin yerine yapilan ve hasta tarafindan çikarilamayan protezlerdir. Takılıp çıkartılabilen protezlere oranla hasta tarafından daha kolay kabul edilir ancak uygulanabilmesi için bir takım koşulların var olması gereklidir. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 3-4 seansda ve 1 haftada işlem tamamlanır. Protezin metal destekli seramik (porselen), Metalsiz seramik (porselen), Porselen laminate olmak üzere çeşitleri vardır. Ağzınıza en uygun olanı hekiminiz tarafından belirlenecektir. Uşak Diş Hekimi
Sabit Protezler
Kron hangi dişlere yapılır?
Çürük veya başka bir nedenle aşiri madde kaybi olan,
Renkleşmiş ve rengi geri döndürülemeyen dişlere,
Şekil bozukluğu olan dişlere,
Kanal tedavisi görmüş dişlere (dişlerin kırılmasını önlemek için),
İmplant üzerine
Köprü: Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir.
Kaplamada olduğu gibi diş hekiminiz tarafindan destek olarak alinacak dişler şekillendirilip ayni işlemler gerçekleştirilerek yapilir.
Eksik dişlerin yerine protez yapılmazsa ne olur?
Diş eksikliği ve yerine protez yapılmaması sonucu ortaya çıkan diğer problemler ise, çiğneme eksikliği ile ortaya çıkan sindirim bozuklukları ve hastalıklardır. Kayıp dişin konumuna göre konuşma bozuklukları ve estetik sorunlar olarak sayabiliriz.
Yillar boyunca insanlarin yemek yeme, çiğneme, yutkunma ve geceleri bazi nedenlerle diş gicirdatmalari sonucunda, dişler farkli oranlarda aşinirlar. Ayrica çürükler ve kaza sonucunda dişlerin bazi bölümlerinde kırılmalar oluşur. Bu gibi durumlarda, kron veya köprü adı verilen protezler ile dişlerin kaybolan yapilari, tekrar yerine konur.
Bir sabit protezde Altyapı olarak standart metal veya değerli metal alaşımlar kullanılabilir.
Zirkonyum da artık porselen alt yapısı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Sabit protez nasıl yapılır? | ||
İlk olarak çekilen dişe komşu olan dişlerin hazırlığı yapılır. Varsa çürükleri temizlenir ve aşındırılarak ölçüsü alınır. |
Diş hekiminizin öncelikli hedeflerinden biri de yapay dişi, doğal dişe mümkün olduğunca benzetmektir. Bunu başarabilmek için renk, şekil, ısırma, doğal ve yapay dişlerinizin her ikisinin de boyutları göz önüne alınır. Bu faktörlerden herhangi biri görünüşünüzü önemli ölçüde etkileyebilir. Bu işlem sonucunda, nasıl bir görünüm beklediğinizi diş hekiminizle ilk seansta konuşmalısınız.
Uzman Diş Hekimi Eren Dikilitaş “Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez”